PočetnaDruštvoŽagubica, srpski Eldorado: „Neko će od zlata dobro da zaradi, ali to...

Žagubica, srpski Eldorado: „Neko će od zlata dobro da zaradi, ali to neće biti narod“

Na lokalitetu Čoka Rakita u Žagubici pronađeno je bogato ležište zlata, potvrdila je resorna ministarka Dubravka Đedović, najavivši ekonomski boljitak za Srbiju. Ipak, geolog Branislav Božović navodi da senzacionalne najave iz ministarstva imaju za cilj brži dolazak do profita, ali ne za građane Srbije.

Do danas je realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500m x 250m x 80m, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Geolog Branislav Božović isitče da je u startu problem u korišćenju termina „ležišta zlata“, jer iz toga možemo zaključiti da je zlato samorodno.

„To je zltononosna ruda. Važno je to znati, kako se ne bi predemenzioniralo. Ministarstvo bi moralo da izađe sa više informacija, kako bi se ispostavilo da je to isplativo, a ne samo da to bude vest koja će da frapira javnost“, ističe Božović.

Dodaje i da je izjava „koje bombarduju“ bilo puno.

„Niko ne kaže da se takva ležišta istražuju mnogo duže, potrebno je puno vremena za utvrđivanje koliki bi bio profit Srbije. Ne radi se za potrebe Srbije, već da se što pre prodaju koncesije, kako bi se uzeo novac unapred. Neko će profitirati unapred, a to nije narod Srbije, navodi Božović ističući da se eksploatacija zlata radi dugi niz godina, a da je nakon toga neophodno razviti održivo rudarstvo.

Sagovornik Nove ističu da izjave ministarstva, poput ove o zlatu, vode u čistu senzaciju.

„Narod očekuje boljitak i bogatstvo u nekom bržem vremenu, to je nemoguće“, podvlači Božović.

Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok. Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Dubravka Đedović ističe da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

„Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi“, poručuje ministarka.

Navodi da su rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

Ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije Dundee Precious Metals INC koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

„Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Republici Srbiji“, navela je ministarka.

Pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog našoj zemlji i njenom prosperitetu.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Najnovije vesti

Slične vesti