PočetnaHronikaUŽAS! Arkanovci ošišali i vezali GOLE Srbe iz Krajine: Onda je došao...

UŽAS! Arkanovci ošišali i vezali GOLE Srbe iz Krajine: Onda je došao Ražnatović i izdao JEZIVO naređenje

U Erdut je dnevno dolazilo oko 300 ljudi, tu su boravili tri-četiri dana.

O vezama paravojnih formacija i države nema mnogo tragova u dokumentima Službe državne bezbednosti (SDB), ali su zato vojne službe ove relacije dosta pratile i o njima hvatale beleške. Posebno su bile zainteresovane za delovanje komandanta Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana.

OD DELJENJA ČINOVA 28 MILIONA MARAKA

Konkretni dokument datira iz 1992. i u njemu se primećuje da je “očito Arkan iz sadašnjeg građanskog rata izašao vrlo bogat”, da su njegovi “jataci” postali biznismeni koji su našli put da “otkupe alibi za svoje dezerterstvo”, kao i da privatni biznismeni idu na “hodočašće u Erdut, gde je donja granica 50.000 DM.

‒ Računa se da je Arkan samo na osnovu prodaje povelja i činova prikupio 28 miliona nemačkih maraka ‒ navodi se u dokumentu.

Dalje se kaže kako je pouzdan podatak da Arkan kontroliše 92 odsto ilegalno uvezenih naftnih derivata u Srbiji.

BRUTALNO PREBIJALI IZBEGLE IZ KRAJINE

Među haškim poverljivim dokumentima nalazi se i izveštaj kapetana Milana Kosanovića, vojnog obaveštajca koji je 12 dana bio prisilno zatočen u Arkanovom kampu u Erdutu. On se tu našao nakon hrvatske vojne akcije “Oluja” i njegov izveštaj otkriva kako su se arkanovci ophodili prema izbeglom stanovništvu, pripadnicima vojske i policije. Kosanović ovde detaljno opisuje 13. avgust 1995, kada su pripadnici Arkanove SDG provocirali autobuse izbeglica, ulazili u njih i tipovali određena lica da ih izvedu napolje i prebiju čime stignu da bi pokazali kako će se provesti svako ko se njima bude suprotstavljao. Tog dana su, prema Kosanovićevom pisanju, nekoliko ljudi ošišali do glave, oduzeli im lična dokumenta, pa ih gole do pojasa vezali za stubove od rasvete i ostavili da prenoće.

MUČENJA U ERDUTU

Ujutru je u kamp stigao Arkan blindiranim “nisan pajerom”sa registracionim tablicama MUP Srbije. Nakon dizanja zastave, dao je nalog da se izvrši kazna prema vezanima, pa je svaki dobio po zadnjici 25 batina gumenom palicom. Dodao je da on nije dobio batine samo zato što je bez pogovora poštovao sve njihove legionarske, odnosno robijaške zakone, a da su članovi SDG posebno bili žestoki prema oficirima Vojske Jugoslavije.

Prema njegovom svedočenju u ovim dokumentima, u Erdut je dnevno dolazilo oko 300 ljudi, tu su boravili tri-četiri dana, a onda naoružani vođeni negde na liniju. Za vreme njegovog boravka, kako je naveo Kosanović, kroz kamp je prošlo 2.500-3.000 ljudi.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti