PočetnaSvetUkrajina zaustavila tranzit ruske nafte u EU

Ukrajina zaustavila tranzit ruske nafte u EU

Ukrajina je obustavila rad južnog kraka naftovoda „Družba“ (Prijateljstvo) koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, javljaju RIA Novosti, pozivajući se na rusku kompaniju za izvoz nafte Transnjeft.

Kako se precizira prenos nafte je obustavljen na neodređeno vreme.

Dve nuklearne elektrane u Ukrajini ispale sa mreže nakon ruskih napada

„U Ukrajini je zaustavljen deonica [Družbe], od Broda do Karpata“, rekao je Igor Demin, savetnik predsednika Transnjefta.

Demin je napomenuo da se nastavljaju isporuke beloruskom deonicom gasovoda.

Kijev je prošle nedelje zaustavio dotok nafte u Mađarsku kroz naftovod Družba, objašnjavajući da je obustava rada naftovoda povezana sa ruskim vazdušnim napadom koji je pogodio trafo stanicu u blizini granice sa Belorusijom.

 

Kijev je kasnije najavio planove za povećanje tranzitnih taksi za rusku naftu koja ide kroz naftovod do EU, zbog većih troškova koji su rezultat ruskih vazdušnih i raketnih napada na energetsku infrastrukturu zemlje.

Naknade za tranzit ukrajinske nafte već su dva puta povećane ove godine. Poslednje povećanje, u aprilu dovelo je do ukupnog povećanja taksi za 51 odsto.

Naftovod Družba izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka u doba Sovjetskog Saveza. To je jedna od najdužih mreža cevovoda na svetu koja prenosi naftu u dužini od oko 4.000 kilometara od Rusije do rafinerija u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Najnovije vesti

Depresivni ste i zaboravni: Postoji rešenje

Đoković dolazi u Australiju

Slične vesti