PočetnaSrbijaSrbija puna zlata, otkrivena nova nalazišta: Bogatija od "Čukaru Peki", blago od...

Srbija puna zlata, otkrivena nova nalazišta: Bogatija od “Čukaru Peki”, blago od 4,41 milijarde €

U Srbiji su pronađene nove lokacije bogate zlatom, a u jednoj opštini, čije se ime čuva u tajnosti, pronađeno je “mnogo više zlata nego što imamo u rudniku Čukaru Peki”. U Srbiji se do sada eksploatacija ove rude vršila na nekoliko lokacija, najviše u okolini Bora, ali to bi uskoro moglo da se promeni.

U Čukaru Peki, ima 1,7 grama zlata po toni, a ima 46,1 milion tona legure, ispada da se tu nalazi oko 78.370 kilograma zlata, tj. 78,3 tone. Prema aktuelnim cenama na svetskom tržištu, kilogram zlata se prodaje po ceni od oko 56.280. Dakle, prema najavama u novootkrivenom nalazištu se nalazi više od pomenutih 78,3 tone zlata, tj. otkriveno je “blago” vredno makar 4,41 milijardi evra.

Vučić je obelodanio da su u Srbiji otkrivena nalazišta zlata i kalcijum-karbonata, tj. kalcita. On je istakao da se jedno od pomenutih nalazišta nalazi u jednom od najsiromašnijih delova zemlje. Kako je istakao “jedno nalazište zlata i kalcijum-karbonata u Srbiji pronađeno je u Gadžin Hanu, a drugo na jugoistoku zemlje, a čekam dozvolu da kažem gde je tačno i ovo drugo”, rekao je Vučić.

Gde sada kopamo zlato?
Zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović, svojevremeno je potvrdio da je procenjeno da u ležištu bakra i zlata “Čukaru Peki” ima 46,1 miliona tona metala, sa sadržajem bakra u rudi 2,7 odsto i zlata od 1,7 grama po toni. To zlato se prvo nudi NBS na otkup, a potom na tržište.

Pored ovog rudnika nadomak Boru, u Srbiji su aktivni i drugi rudnici, u kojima se vrši eksploatacija više različitih metala. U većini se pojavljuju velike količine srebra, a tek u nekima zlata:

Rudnik Veliki Majdan kod Ljubovije, sadrži olovo cink sa dosta sadržaja srebra u rudi i njihov krajnji proizvod su dva koncentrata olova i cinka, koji se prodaju u inostranstvu. Rudnik i flotacija Rudnik kod Gornjeg Milanovca, gde se vrši eksploatacija i prerada rude bakra, cinka, olova i srebra. Rudnik Grot na planini Besna Kobila, koji ima dva proizvoda a to su koncentrati olova i cinka sa dosta srebra. Prema nekim podacima, u tim koncentratima imaju i određene količine zlata.

Rudnik Lece u Medveđi, rudnik olova i cinka ali karakteristično je da ima visoke koncentracije zlata i srebra u svojim definitivnim proizvodima. Pored njih, aktivna su i dva rudnika na severu Kosova, koji rade u sastavu Trepče, Crnać i Koperić.

Trenutno je više od 200 lokacija na kojima se istražuju mineralne sirovine. Naša zemlja obiluje bakrom, olovom, cinkom i ugljem. Prema mišljenju struke postojeća ležišta imaju potencijal za bar još 15-20 godina eksploatacije.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Istraživanja pokazuju: Ova pića utiču na gubitak pamćenja

Najnovije vesti

Slične vesti