PočetnaVestiPolitikaSAD žrtvovale Ukrajinu kao Rusija Jugoslaviju: Ovo je zamka za Putina

SAD žrtvovale Ukrajinu kao Rusija Jugoslaviju: Ovo je zamka za Putina

Direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost prof. dr Darko Trifunović danas je u “Uranku” na televiziji K1 kazao je da su ukrajinski narod i Ukrajina žrtvovani.

Trifunović je situaciju u Ukrajini uporedio sa dešavanjima iz 1999. godine kada je NATO bombardovao Jugoslaviju.

– Žrtvovale su ih Sjedinjene Američke Države po istom modelu po kojem je Rusija žrtvovala Jugoslaviju sa ciljem da zakopa NATO u balkansko blato i da sebi kupi 22 godine da bi stala na ove pozicije na kojima je danas – kazao je Trifunović na K1 i dodao:

 

– Zapad će dopustiti da padne što više krvi, to se dešavalo i na našim prostorima. Da rana između ukrajinskog i ruskog naroda bude takva da ne može da zaraste. Videli smo jutros prve ratne zločine, agresiju koja je počela juče. To su sve ratni zločini kažnjivi po međunarodnom pravu. To smo videli i na našim prostorima. Čekaće da što više krvi padne, jer je Ukrajina zamka za Rusiju – poručio je Trifunović.

 

Podsetio je Trifunović gledaoce i na avganistanski rat kako bi objasnio sve što se dešava na prostoru Ukrajine.

– Vratimo se u Avganistan kada su pripadnici CIA organizovali avganistanski rat i kada je Rusija izvršila agresiju na Avganistan, tj. tadašnji Sovjetski Savez. A znamo valjda svi da je SSSR je paravan za Rusiju, baš kao što je NATO paravan za Ameriku. Nakon toga SSSR se raspao. Ukrajina je zamka za Rusiju da se ona kasnije podeli u pet država, i zato je Ukrajina zamka i Rusi to znaju, ali ne znam kako će sa time da se izbore. Krenuće sankcije i međunarodna osuda i ruskih snaga i predsednika Putina za ratne zločine, jer su oni očigledni. Slike stižu i zločini su počinjeni nad ukrajinskim vojnicima u Ukrajini, a ne negde u Rusiji – kazao je Trifunović.

Ratove devedesetih izazvali su Rusi, a ne Amerikanci
Trifunović je na K1 kazao da je ruska služba devedesetih godina govorila da su rat na našem prostoru izazvali NATO, CIA i Zapad, a to nije tačno.

– U Zagrebu je sedela ruska agentura sa Mesićem, Gregorićem, Račanom. To su sve bivši agenti Štazija. U Beogradu je bio Veljko Kadijević koji je umro u Moskvi, Mirjana Marković umrla je u bolnici KGB-a. Sve je to bila priprema. Sve godine koje su prošle i proruski elementi koji su boravili u Srbiji, cela ta priča je bila priprema da Rusija može da opravda svoju agresiju na Ukrajinu i zato se oni povlače sa Kosova. I zato ovde postoji jaka mašinerija koja će da potvrdi sve što Kremlj pred njih iznese. Mi moramo toga da budemo svesni, ovo nisu moji stavovi. To sve piše u arhivama UDBE. Rusi su nas gurnuli pod NATO bombe, a NATO to sada radi sa Ukrajinom – rekao je Darko Trifunović u „Uranku“.

Trifunović je danas kazao da Ukrajinu niko ne zove u NATO.

– Zaboravlja se da je Ukrajina bila treća nuklearna sila u svetu, a odrekla se nuklearnog programa kako bi joj Rusija, danas agresorska sila, garantovala teritorijalni integritet i bezbednost. Postoji stalni sekretarijat saradnje Rusije sa NATO, a čim je i Ukrajina to uradila po modelu Rusije to je postao problem. Ne poštuje se njen suverenitet i teritorijalni integritet. Granatiranje jedne suverene države je agresija. Prva bomba koja je pala na teritoriju Urtajine i prva raketa koja je preletela preko njene teritorije je akt agresije na suverenoj teritoriji Ukrajine. Nadao sam se da Rusi ovo neće uraditi – istakao je on.

Rusija i Srbija
Prof. dr Darko Trifunović kaže da su svi argumenti da se Rusija zalaže za naše interese pali u vodu.

– Mi treba da se zapitamo za šta smo dali naše naftne kompanije i industriju. Mi smo okruženi NATO zemljama i postoji napor i želja Rusije da od Srbije napravi svoju bazu da bi obesmislila NATO, ali gde smo tu mi? Mi nismo neutralni, pogledajte samo našu štampu, ona je većinski proruska. Mi bi trebalo da budemo neutralni, ali to nismo – zaključio je Trifunović.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Najnovije vesti

1 KOMENTAR

Comments are closed.

Slične vesti