PočetnaHronikaPreminuo profesor Jovan Knežević, koji je suspendovan u Šestoj beogradskoj gimnaziji

Preminuo profesor Jovan Knežević, koji je suspendovan u Šestoj beogradskoj gimnaziji

Čuveni profesor matematike Jovan Knežević, urbana legenda Šeste beogradske gimnazije znan po nadimku Joca Ubica, iznenada je preminuo jutros oko šest sati u 65 godini, potvrdio je za „Politiku” Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. Profesor Joca bio je član glavnog odbora ovog sindikata i predsednik ove sindikalne organizacije u gimnaziji u kojoj je proveo radni vek.

− Čuo sam se s njim pre tri, četiri dana, baš sm razgovarali o koleginici koja je bila u sličnom problemu kao Joca. Iznenada je jutros preminuo. Tužno je kako se sve na kraju završilo − kratko kaže Markov.

 

Podsetimo, profesor Knežević bio je omiljen i omražen. Oni koji su ga voleli i uvažavali tvrdili su da je nadimak zavredeo zato što je traži posvećenost i trud učenika i ubijao neznanje, a oni koji se nisu slagali s pedagoškim metodama čuvenog matematičara isticali su da đake ubija u pojam. Šesta gimnazija u kojoj je predavao 36 godina bila je Jocino prvo i jedino radno mesto. Promenio je bar osam direktora i nema tog sa kojim nije bio u klinču. Bio je suspendovan 2002. i 2009. godine, pa vraćen na posao. Mnoge kolege i bivši đaci za njega imaju samo reči hvale i uveravaju da je u više navrata bio žrtva montiranih procesa i dvostrukih aršina jer nije pristajao na obrazovnu uranilovku.

Devetog decembra prošle godine ponovo je, ispostavlja se poslednji put u pedagoškoj i životnoj karijeri, suspendovai i protiv njega je porenut disciplinski postupak na osnovu petcije roditelja gimnazijalaca koji su zahtevali da se zaustavi dalje „psihičko nasilje” nad njihovom decom. Žalili su se na preteške zadatke na pismenim proverama znanja i nedopustive uvrede navodeći da profesor Knežević đake naziva glupim primitivnim govedima koja ne zaklapaju, misle da su njegovi robovlasnici i zevzeče dok on radi za njih… Joca Knežević je bio pred penzijom, ovo je prvi disciplinski postupak koji je protiv njega vođen i naprasno okončan ali ne u Jocinu korist. I suspenzija je završena, ali se profesor Knežević neće vratiti u učionicu na nastavu − nikad više.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Najnovije vesti

Slične vesti