PočetnaVestiPolitikaPred nama su dani odluke

Pred nama su dani odluke

Implementacija Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom je ključna, a nemačko-francuski plan najbolji je način da se uspostave odnosi Srbije i Kosova, poručio je Miroslav Lajčak

Bio je veoma težak razgovor, možda i najteži, saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje, i kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da naruše mir i stabilnost zapadnog Balkana, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa pet specijalnih izaslanika u vili „Mir”, ocenivši da je „diskusija bila i otvorena i ozbiljna”. Preneo je da je kao predsednik Srbije nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju, ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom.

„U tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke, plus Miroslav Lajčak, dakle predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM. I smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva-takva normalizacija situacije”, poručio je Vučić. Takođe, u skladu sa svim izrečenim, kako je najavio, u narednim danima i nedeljama, obaviće konsultacije kako sa članovima vlade, tako sa članovima parlamenta, svih značajnih društvenih grupa da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma. Predsednik je istakao da je napravio vrlo jasnom jednu stvar i pokazao svu brigu, rezervisanost, u vezi sa jednim važnim pitanjem i jednom važnom stvari. Objasnio je da ne može da govori o tome, jer predlog nije javan.

 

Vučić je prokomentarisao i ocene „petorke” o vladavini prava. „Što se tiče poslednjeg pitanja, odnosilo se na vladavinu prava, ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili, koje su značajne na evropskom putu Srbije. Ja sam izrazio nadu da ćemo čuti njihove glasove, jer smo godinama slušali kako su neophodne reforme u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari, a mi smo upravo to obavili. Zato očekujemo da ćemo imati dalju podršku na evropskom putu Srbije. U svakom slučaju pred nama nisu laki dani, mnogo teških odluka, ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih, ni slatkih razgovora”, poručio je Vučić i dodao da može da kaže da je dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju što će, kako je rekao, bar još neko vreme nastaviti da čini.

A specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je juče da je implementacija i osnivanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom ključna i naglasio da su uvereni da je nemačko-francuski plan koji su predstavili u septembru najbolji način da se uspostave odnosi Srbije i Kosova. Lajčak je nakon sastanka „petorke” sa predsednikom Srbije u vili „Mir” dodao da smatraju da je taj plan važan i za evropske integracije regiona. „Naš posao će se nastaviti bez ikakvog odlaganja”, rekao je Lajčak, prenosi Tanjug.

Sastanak predsednika Srbije i pet specijalnih izaslanika počeo je juče nešto posle 15 časova u vili „Mir”. U Beograd su juče doputovali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

 

Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Albinom Kurtijem. Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je juče da sastanak sa premijerom privremenih institucija u Prištini Albinom Kurtijem nije bio lak, kao i da je od njega očekivao više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom. On je nakon sastanka koji je trajao skoro tri sata istakao da je to bio otvoren i iskren sastanak, prenosi „Reporteri”. „Očekivali smo više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa i mogućnosti koje on nudi”, rekao je Lajčak. On je dodao da su i dalje na pola puta kao i da se neće zaustaviti dok ne dođu do cilja.

„Svrha sastanka sa Kurtijem bio je naš predlog za normalizaciju odnosa koji smo izneli u septembru, a zatim i u decembru. Proveli smo više od dva sata, sastanak je bio dug, nije bio lak, ali je bio iskren i otvoren. Još je prerano davati bilo kakvu dramatičnu izjavu, jer kao što znate mi smo usred naše misije i takođe ćemo putovati u Beograd”, rekao je Lajčak. Pored Lajčaka sastanku su prisustvovali specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

 

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pruža punu podršku u danima kada se odlučuje o vitalnim državnim interesima. „Podržavam stav predsednika da Srbija ima svoje ’crvene’ linije vezano za Kosovo i Metohiju, da nema priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova niti prijema u UN, da se mora sprovesti Briselski sporazum i formirati Zajednica srpskih opština, kao i da se mora garantovati bezbednost srpskom narodu, uz čvrsto opredeljenje Srbije za dijalog kao jedini način rešavanja problema”, rekao je Dačić za Tanjug. Dačić je kazao da je siguran da će Vučić na najbolji način odlučnom i mudrom politikom zaštititi Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji vodeći računa o teritorijalnom integritetu, miru i budućnosti Srbije.

 

 

Evropski predlog za dijalog Beograda i Prištine bila je glavna tema jučerašnjeg sastanka premijera privremenih prištinskih institucija Albina Kurtija sa petoricom predstavnika Evropske unije, SAD, Nemačke, Francuske i Italije, navodi se u saopštenju prištinske vlade, prenosi „Koha ditore”. Kako je saopšteno, na sastanku je bilo reči i o pravima manjina. Takođe, pominje se i Kurtijev zahtev da države članice EU koje nisu priznale takozvano Kosovo to učine, kao i članstvo takozvanog Kosova u međunarodnim organizacijama. Više od dva sata razgovaralo se o evropskom predlogu, koji Kurti ocenjuje kao dobru osnovu za dalju diskusiju kako bi se krenulo napred ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, uz međusobno priznavanje u centru, navodi se u saopštenju. Na sastanku je bilo reči i o Zajednici srpskih opština, što je Kurti opisao kao razgovor o pravima manjina. Formiranje ZSO je jedan od uslova za koji se najviše zalažu međunarodni predstavnici, naveo je prištinski list na koji se poziva Tanjug.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Najnovije vesti

Slične vesti