PočetnaVestiOd danas zvanično kupanje na Adi

Od danas zvanično kupanje na Adi

O bezbednosti plivača i ostalih posetilaca brinuće svakodnevno od 40 do 60 spasilaca, kao i druge dežurne službe: Nema sumnje da će i ove sezone biti kao i lane

Temperatura vode u Savskom jezeru, sudeći prema podacima sa sajta Javnog preduzeća „Ada Ciganlija”, iznosi oko 21 stepen, što znači da se „beogradsko more” gotovo sasvim dovoljno zagrejalo da bi, kako je najavljeno, danas u 10 časova, kupališna sezona i zvanično mogla konačno da počne.

Ove godine zbog održavanja Svetskog prvenstva u kajaku, leto na Adu stiže kasnije nego inače, pa je sasvim sigurno da će, ako ne baš prvog radnog dana u nedelji, ono bar sledećeg vikenda, ovdašnje plaže biti krcate ljudi koji su se uželeli plivanja. Mada, ne može se baš reći ni da je i pre starta sezone kupača ovde falilo.

Dana Jović je jedna od sugrađanki koja već nedeljama svaki slobodan trenutak provodi na Adi Ciganliji, pokušavajući da potamni i pripremi se za odlazak na more. Boravak pored vode dovoljno joj je rashlađenje, ali, kaže, jedva čeka zvanični početak sezone kada će konačno moći i da zapliva. Jer do podizanja plave zastavice za kvalitet vode plivanje je nebezbedno i nepreporučljivo.

Tek kada se ovde i zvanično proglasi početak leta i izda dozvola za kupanje, tu će se naći i između 40 i 60 spasilaca, kao i druge dežurne službe koje će se starati o bezbednosti plivača i ostalih posetilaca. O kvalitetu vode sugrađani ne treba da brinu jer njenu ispravnost, kao i godinama dosad, proverava Gradski zavod za zaštitu zdravlja, dva puta nedeljno, na četiri različite tačke, počevši od maja meseca. Dokaz da je Savsko jezero bezbedno poslednjih deset godina je i međunarodno priznanje – plava zastavica, koja se dobija za kvalitet u turizmu, zaštitu životne sredine i bezbednost na kupalištu. I ove godine, kao i prethodne decenije, sezona će startovati njenim podizanjem.

Milioni posetilaca godišnje

U zavisnosti od toga da li je vikend ili radni dan, Adu Ciganliju poseti između 90.000 i 100.000 ljudi, što na godišnjem nivou iznosi oko četiri do pet miliona posetilaca. Pretpostavka je, međutim, da su te cifre poslednjih godina čak i osetno veće. Za proveru kvaliteta vode zadužen je Zavod za javno zdravlje, koji proverava uzorke sa četiri referentne tačke „beogradskog mora”. Pored već svima poznatih sadržaja – brojna izletišta, sportski tereni, staze za trčanje, poligoni za adrenalinske sportove, park nauke – od 1. jula pa do kraja avgusta biće organizovana i besplatna škola plivanja za najmlađe posetioce.

Među najvećima u Evropi

Savsko jezero sa oko šest kilometara uređenih plaža predstavlja najveće otvoreno kupalište u Srbiji, čija poseta tokom letnje kupališne sezone dostiže i 150.000 posetilaca na dnevnom nivou. Plaže Savskog jezera su u celosti uređene i opremljene neophodnim infrastrukturnim objektima, što ih, u celini gledano, čini jednim od najvećih i najlepših kupališta na veštačkim jezerima u čitavoj Evropi. Kako se navodi na sajtu JKP „Ada Ciganlija”, kupalište tokom sezone obezbeđuje visoko obučena i u potpunosti opremljena spasilačka služba, te ne čudi podatak da je Savsko jezero, po zvaničnim statistikama, jedno od najbezbednijih kupališta u Evropi. Čista i prozirna voda, uređene plaže i parkovski ambijent u neposrednoj blizini centra grada čine kupalište na Savskom jezeru jedinstvenom i nezaobilaznom lokacijom kako domaćih tako i stranih posetilaca

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Institucije u Litvaniji na udaru ruskih hakera

Komentari

Slične vesti

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Institucije u Litvaniji na udaru ruskih hakera