PočetnaVestiMože li se potkrovlje napraviti u Raj za uživanje: Procenite sami

Može li se potkrovlje napraviti u Raj za uživanje: Procenite sami

Nedostatak prostora, nizak plafon i osećaj visine mogu da učine da životni prostor izgleda tesno. Međutim, ovo ne bi trebalo da vas obeshrabri. Ukoliko svoje potkrovlje uredite na način da uklopite željeni dekor sa određenim funkcionalnostima koje su neophodne i specifičnostima ovog prostora, možete da stvorite odličan ambijent u potkrovlju koji odgovara svim vašim potrebama.

Pre nego što započnete sa radom u potkrovlju, prvo treba da zamenite krov, napravite toplotnu izolaciju i prirodnu ventilaciju, i o svemu ovome se prethodno  konsultujte sa stručnjakom. Tek nakon što ste ovo obezbedili, možete da se bavite drugim aspektima potkrovlja koji će vam obezbediti funkcionalno i ugodno mesto za život. Evo koji su to aspekti:

Obezbedite dovoljno svetlosti

Čest je slučaj da stanovi u potkrovlju imaju velike krovne prozore. Ovo je jedna od prednosti potkrovlja jer je naučno dokazano da svetlost ima suštinski značaj za generalno blagostanje i da utiče na smanjenje stresa. Ukoliko nemate dovoljno svetlosti, onda je preporuka da konsultujete izvođača i da proverite da li se mogu ugraditi ovi prozori. Raspitajte se i o vrstama i karakteristikama krovnih prozora jer je proizvodnja sada toliko uznapredovala da oni mogu biti zaista funkcionalni i da vam olakšaju život u potkrovlju.

Odgovarajuća rešenja za dekoraciju prozora:

Kada birate dekoraciju koja je istovremeno i zaštita od spoljnih uticaja, potrudite se da se ona uklopi u stil enterijera.

Rolo zavese i roletne za prozore su idealni ukoliko želite praktične prozore ili ako  tražite interesantno rešenje za dečiju sobu: možete da odaberete rolo zavese sa svojim omiljenim junacima.
Dvostruka zavesa je odlična za višenamenske sobe, jer ne samo što pomaže u regulisanju svetlosti, već može i potpuno da zatamni sobu.
Spoljna roletna je još jedno praktično rešenje koje štedi prostor jer se postavlja na otvorenom.

Ovde je važno napomenuti da svaka od ovih opcija doprinosi smanjenju zagrevanja prostorije i pri tome olakšava održavanje temperature u sobi.

 

Dekor enterijera

Pošto potkrovlje nije monotono kao standardne pravougaone prostorije, složena konfiguracija prostora odlična je za kreiranje nestandardnog enterijera. Kosi zidovi, neobični spojevi, nekonvencionalni prozori… Sve to daje potkrovlju određenu čar i intrigantan efekat, omogućava nam da se odvojimo od uobičajenih geometrijskih prostora i da improvizujemo koliko želimo.

Kada je u pitanju dekor, otvorene krovne konstrukcije, posebno drvene grede, često postaju najekskluzivnija unutrašnja dekoracija potkrovlja i zato u potkrovlju nije preporučljivo da se eksperimentiše previše sa dekorom.

 

Rasveta

Generalni savet za rasvetna tela u potkrovlju jeste da se uzmu u obzir samo krovna svetla koja bi trebalo da budu dovoljno velika i jaka da osvetle kompletan prostor. Trebalo bi izbegavati podne lampe i zidne lampe na potkrovnim zidovima kako se ne bi zagušio prostor.

Potkrovni prostor i zidovi

Ako je potkrovni prostor nestandardne konfiguracije, a plafon nije visok, zidovi bi trebalo da budu svetlih pastelnih nijansi. Potkrovni plafoni ponekad potiskuju prostor, ali to se može rešiti dodavanjem ogromnih krovnih prozora, koji šire prostor i pružaju dovoljno svetlosti čak i u danima kada nema dovoljno sunca.

Pregrađivanje bi trebalo naročito izbegavati

Podela potkrovlja i pregrađivanje na više manjih prostora nije preporučljiva. Na ovaj način, prostor može delovati previše skučeno, a teško je i da se postigne da svaka prostorija dobije dovoljno svetlosti. Iz tog razloga, neophodna su nešto funkcionalnija rešenja: prostor se vizuelno može izdeliti korišćenjem različitih boja zidova, tekstura, osvetljenja i slično.

Kakav nameštaj odabrati

Standardni nameštaj uglavnom nije moguće da se prilagodi u potkrovlju – najčešće se nameštaj posebno dizajnira i prilagođava neobičnim kosim krovovima. Pa tako, prostor ispod kosina se najčešće iskorišćava za odlaganje – ovaj prostor je pogodan i  za postavljanje ormara na zid ili za otvorene police; Nekada je u okviru tog prostora moguće postaviti i fiksne krevete ili krevete koji se po potrebi mogu izvući “na otvoreno”.

Spavaća soba u potkrovlju

Spavaće sobe u potkrovlju su izuzetno ugodne i zapravo predstavljaju prostor kome niski plafon potpuno ide u korist. Spavaća soba u potkrovlju se lako može transformisati uz pomoć krovnog prozora da bi se postigla maksimalna otvorenost i da bi se ostvario lagodan i dobro osvetljen izgled!

Mala spavaća soba u potkrovlju odlično će izgledati ukoliko je uredite u skladu sa elementima boho stila. Na primer, možete dodati simpatičan fenjer koji visi iznad kreveta ili ukrasne merdevine koje pritom imaju i izuzetno praktičnu upotrebu.

Kuhinje u potkrovlju

Izrada kuhinje u potkrovlju je uvek izazov zbog brojnih faktora – visine zidova, nagiba plafona, visine kuhinjskih jedinica, kao i pronalaska pogodnog mesta za instalaciju kuhinje.

Možda nemate dovoljno prostora za smeštaj visećih elemenata u kuhinji i zato je najbolje da u tom slučaju umesto visećih elemenata postavite police po meri sa kojima ćete maksimalno iskoristiti prostor.  Takođe bi trebalo da iskoristite bilo koji dostupan prostor u sobi za dodatno skladištenje. Kuhinjsko ostrvo ili šank je dobro rešenje, tako da uzmite u obzir nešto od ova dva kada planirate kuhinju u potkrovlju.

Kupatilo u potkrovlju

Najčešći slučaj i preporuka da bi se dobio što viši mogući plafon za kupatilo u potkrovlju jeste da se ono smesti bliže centralnom delu potkrovlja, odnosno delu gde je krovni vrh na najvišem nivou (naravno, postoje izuzeci i u zavisnosti od konfiguracije krova nije uvek slučaj da je u centru najviši plafon). Prilikom planiranja kupatila, za početak je potrebno da razmotrite osnovne stavke koje su neophodne za izgradnju kupatila: električne žice za napajanje, dovodne i odvodne instalacije i drugo. S obzirom na to da je čest slučaj da se na spratu ispod nalazi takođe kupatilo, potpuno je smisleno da se kupatilo u potkrovlju locira odmah iznad kupatila na spratu ispod. Kada se potkrovlje planira za stambeni prostor, ovo se unapred predviđa, međutim, ukoliko je slučaj da se renovira prostor koji nije planiran za tu namenu, onda je potrebno da se prave kompromisi i da se radi najbolje sa onim što se ima.

Dnevna soba u potkrovlju

S obzirom na to da je već naglašeno kako nije pametno previše pregrađivati prostor, logično se pretpostavlja da će dnevna soba biti deo open space-a u potkrovlju i najčešće je ona spojena sa kuhinjom i trpezarijom, a neretko i sa spavaćom sobom. Ili, u slučaju ograničenog prostora, dnevna soba i spavaća soba postaju jedna te ista jedinica pa se sofa za sedenje noću pretvara u ležaj ili se pronalaze druga rešenja koja neće preterano zatrpati prostor, a koja će obezbediti da se postigne sve što je funkcionalno neophodno.

Zaključak

Svi volimo potkrovlje. Ali bez obzira koliko je potkrovlje šarmantan deo kuće ili stana, ponekad nije tako jednostavno da se pronađe rešenje koje bi bilo u skladu sa vašim željama i onim što prostor nudi. Dobra vest jeste da danas postoje razne tehničke mogućnosti pomoću kojih možete maksimalno da iskoristite prostor i da načinite taj prostor ne samo lepim, već i potpuno funkcionalnim.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti