PočetnaTehnopolisStarlink internet je dostupan u 32 zemlje; U Srbiji uskoro

Starlink internet je dostupan u 32 zemlje; U Srbiji uskoro

SpaceX-ova satelitska internet usluga Starlink sada je dostupna u 32 zemlje sveta, objavila je kompanija.

Svemirska kompanija Ilona Maska na Twitter profilu objavila je ovu informaciju, a naveli su da će usluga biti isporučena odmah, što je veliki napredak u odnosu na ranije situacije, u kojima su kupci čekali po nekoliko meseci da bi dobili plaćenu uslugu.

Podelili su i screenshot koji prikazuje mapu dostupnosti ove usluge. Tako je usluga sada dostupna u većem delu Evrope, Severne Amerike, i u delovima Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda.

Veći deo ostatka sveta obojen je plavom bojom, koja označava da će u ovim delovima uskoro stići usluga. To bi se zapravo moglo desiti sledeće godine. U ove delove sveta spada i Srbija, kao i još nekoliko zemalja okruženja.

Na početku godine SpaceX je naveo da je usluga dostupna za 25 zemalja, ali je sada ovaj broj povećan za još sedam, što znači da je usluga trenutno dostupno za 32 zemlje. Ali, sada je prednost što SpaceX navodi da će usluga odmah biti isporučena kupcima.

Inače, prvih 60 Starlink satelita lansirano je pre manje od dve godine na raketi Falcon 9. Od tada SpaceX konstantno lansira nove satelite na visinu od 500 ilometara u zemljinu orbitu.

Prema planu, njih bi u orbiti trebalo da bude čak 42.000. Na svakom satelitu nalaze se četiri antene, solarni paneli i jonski potiskivači sa pogonom na kripton koji omogućavaju satelitima manevrisanje u svemiru. Svaki satelit u sebi sadrži senzore koji javljaju trenutnu poziciju i sadrže autonomni sistem za izbegavanje sudara. Po završetku svog rada, sateliti će izgoreti u Zemljinoj atmosferi u roku od 1-5 godina.

Prošlog meseca je Rest of World objavio izveštaj o tome da je većina korisnika Starlinka smeštena u Severnoj Americi.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti