PočetnaTehnopolisProduženje lične karte, pasoša i vozačke dozvole onlajn: Izbegnite gužve i budite...

Produženje lične karte, pasoša i vozačke dozvole onlajn: Izbegnite gužve i budite spremni za put u par klikova

Leto je vreme kad su najveće gužve za produženje lične karte ili pasoša, jer se svi sete da im ističu dokumenta pred odmor. Umesto čekanja u redu izaberite termin online preko portala eUprava.

Portal eUprava dozvoljava termine zakazivanja do 30 dana unapred, ali kako su leti gužve velike, ukoliko su na vašoj opštini svi termini popunjeni, pogledajte neke u okolini, jer je velika šansa da ćete uloviti neko slobodno mesto.

Preko portala eUprava takođe je moguće izvaditi i Digitalni zeleni sertifikat, kao potvrdu o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili obavljenom PCR testu, ukoliko putujete van granica matične države.

Da li ste registrovani?
Da biste zakazali termin online potrebno je da posedujete registrovani nalog na eUprava portalu, a ukoliko ga nemate, registracija je jednostavna i odgovor dobijete uglavnom u roku od 24 sata, iako na sajtu piše da se čeka do 48 sati. Sve informacije o procesu registracije možete pronaći ovde.

Registracija je moguća korisničkim imenom i lozinkom ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, ako ga posedujete na ličnoj karti. Pošto će većina korisnika za registraciju koristiti korisničko ime i lozinku, potrebno je uneti sledeće podatke: ime, prezime, JMBG, broj lične karte ili pasoša, prebivalište, korisničko ime (e-mail) i lozinku.

 

Takođe je potrebno slikati prvu stranu pasoša, ukoliko se registrujete preko njega, ili obe strane lične karte, ukoliko koristite nju za registraciju. Nakon verifikacije, dobićete potvrdu na navedeni email koji će vam ujedno biti i korisničko ime i spremni ste da koristite portal eUprava i sve njegove funkcionalnosti, poput zakazivanja termina za produženje lične karte ili pasoša.

Zakazivanje termina za produženje ličnih dokumenata
Sam proces zakazivanja termina je krajnje jednostavan, nakon što se ulogujete na portal eUprava, potrebno je da odaberete meni u gornjem levom uglu u delu Usluge, odaberete Lična dokumenta i onda opciju Lična karta/pasoš.

Preporuka je da pre traženja slobodnog termina ne odaberete svoju lokaciju, kako biste nakon što odaberete zakazivanje dobili opciju da odaberete neku od MUP lokacija na kojima je moguće zakazati termin. Ovo naglašavamo jer ukoliko odaberete lokaciju, biće vam ponuđena opcija zakazivanja termina samo za nju, a ako nije odabrana, moći ćete da zakažete termin i u nekoj drugoj opštini.

 

 

 

 

Nakon što odaberete opštinu dobićete informacije o lokaciji policijske stanice, informacije oko podnošenja zahteva, podsećanje da uz svoj termine možete dodati još i za članove svoje porodice, uključujući i maloletnu decu.

Takođe, tu su i informacije o potrebnim dokumentima i taksama koje treba da platite. Nakon toga potrebno je da prihvatite uslove korišćenja portala, proverite da li ste dobro uneli podatke i unesete dodatne podatke ukoliko želite da pored sebe zakažete termin i za nekog člana svoje porodice. Nakon toga ćete morati još jednom da proverite unete podatke i idete na sledeći korak – zakazivanje termina.

Zakazivanje je krajnje jednostavno. Na sredini se nalaze termini po danima, desno kalendar za brže prebacivanje na drugi dan ili nedelju, a levo opcije za zakazivanje i otkazivanje termina. Nažalost, ovih dana će većina termina biti crvena, što znači zauzeto, ali pogledajte po drugim opštinama, možda ćete imati sreće. Takođe, u 00:00 se otvaraju novi termini za novi dan, pa ukoliko budete brzi možete „uloviti“ termin u opštini koja vam je blizu. Nakon uspešnog zakazivanja termina dobićete SMS i email potvrdu, a mi preporučujemo da termin upišete i u kalendar, da ne biste zaboravili kada treba da se javite i gde.

ePlati
eUprava je dodala i uslugu ePlati preko koje možete generisati uplatnice sa vašim podacima ili izvršiti elektronsko plaćanje, što vas štedi od odlaska u obližnju banku ili poštu i još jednog čekanja u redu. Ako plaćate online vaša uplata će biti evidentirana u sistemu i kao dokaz o uplati dostupna ovlašćenom licu.

 

 

Elektronski sertifikat
Topla preporuka je da kada budete menjali ličnu kartu izvadite i elektronski sertifikat, jer sa njim imate više dostupnih opcija na portalu eUprava poput online zamene vozačke dozvole bez odlaska u policijsku stanicu, koja vam može biti dostavljena na kućnu adresu.

Elektronski ertifikat se upisuje na vaši ličnu kartu i omogućava vam da ličnom kartom elektronski potpisujete digitalna dokumenta, a samim tim i sebe spasite dodatnih gužvi i čekanja po šalterima.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti