PočetnaSvetPonovo se istražuje grobnica iz Isusovog doba

Ponovo se istražuje grobnica iz Isusovog doba

Drevnu grobnicu iz prvog veka nove ere koja se dovodi u vezu sa Isusovom babicom izraelski arheolozi ponovo iskopavaju u brdima jugozapadno od Jerusalima, saopštila je nedavno uprava za antikvitete. Kako se navodi, arheolozi sada iskopavaju veliko predvorje pećine u okviru projekta razvoja „staze nasleđa” u regionu. „Hodočasnici bi iznajmljivali uljane lampe, ulazili u pećinu, molili se, izlazili i vraćali bi uljanu lampu. Pronašli smo ih na desetine, sa prelepim ukrasima biljaka i cveća”, rekao je direktor iskopavanja Ziv Firer.

Složeno ukrašeni jevrejski pećinski kompleks datira iz prvog veka nove ere, a lokalni hrišćani su ga kasnije dovodili u vezu sa Salomom, Isusovom babicom koja se pominje u jevanđeljima.

 

Na tom mestu je izgrađena vizantijska kapela, koja je vekovima bila mesto hodočašća i poštovanja, prenosi Tanjug pisanje AP-a.

Glinene lampe stare 2.000 godina
Pećinu je prvi pronašao i iskopavao pre nekoliko decenija jedan izraelski arheolog. Krstovi i napisi na grčkom i arapskom jeziku uklesani na zidovima pećine tokom vizantijskog i islamskog perioda ukazuju na to da je kapela bila posvećena Salomi.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Najnovije vesti

Slične vesti