PočetnaRegionŠmit se žali na predsednika Hrvatske, Milanović mu poručuje – sikter

Šmit se žali na predsednika Hrvatske, Milanović mu poručuje – sikter

Sarajevo – Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, koga Republika Srpska i dalje ne priznaje, uputio je diplomatsku notu Ambasadi Hrvatske u Sarajevu zbog izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji ga je u više navrata nazvao nelegalnim predstavnikom, budući da njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

Šmit napominje da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnom provođenju mirnog rešenja, u kojem se definiše i delovanje visokog predstavnika. Milanovićeve izjave na njegov račun Šmit je okarakterisao kao „neutemeljene” i zamolio je hrvatske vlasti „da se uzdrže od iznošenja takvih optužbi o imenovanju i statusu visokog predstavnika”.

Na upućivanje diplomatske note reagovao je odmah srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ali i predsednik Milanović, čije izjave Dodik podržava jer smatra da je hrvatski predsednik u pravu.

„Kakva je to drskost da neimenovano lice, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države garanta sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH? Ono što je ipak vredno u ovom slučaju jeste to da je Kristijan Šmit čuo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma”, objavio je Dodik na „Tviteru”.

Hrvatski predsednik još jednom je ponovio da je Kristijan Šmit „u BiH ilegalno” i da je produžena ruka „vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlašćenjima”.

„Žalio se Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je ambasada odgovorila? Sikter, tako se kaže u Bosni”, rekao je Milanović. Dodao je da je reč „o čoveku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlašćenja da se usvoje izmene Izbornog zakona”, izvestili su hrvatski mediji, prenosi Srna.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti