PočetnaRegionMilanović: Ovo je izdaja, odluka Evropske unije je čist cinizam

Milanović: Ovo je izdaja, odluka Evropske unije je čist cinizam

Odluka Evropskog saveta da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a isto ne učini Bosni i Hercegovini, je bezobrazni cinizam i hrvatska politička tragedija, ocenio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović, javlja Hina.

„Ovo je izdaja. Ovo je hrvatska politička tragedija. Ovo još ne možemo staviti u kategoriju veleizdaje, ali ovo je izdaja. Jedna hladna, cinična i sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinično objašnjava da im se ustvari pomaže“, citira zagrebačka agencija Milanovićeve ocenu činjenice da je BiH ostala u čekaonici za kandidatski status u Uniji.

„Ono što je juče usvojio Evropski savet je takav bezobrazni cinizam kojim se (premijer Hrvatske Andrej) Plenković još hvali. Kad će BiH dobiti status kandidata? Kad ispuni sve ono što nikada neće ispuniti jer nekima u BiH to naprosto ne odgovara“, ocenio hrvatski predsednik.

Čelnici država članica EU juče su u Briselu odlučili da Ukrajini i Moldaviji dodele status kandidata, a obećali evropsku perspektivu Gruziji, ali je takva odluka izostala za BiH, navodi Hina.

Agencija podseća na izjavu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da BiH kao disfunkcionalna država ne može biti kandidat za EU, dodajući Milanovićevu ocenu da je takav stav “sramoćenje Hrvatske”.

“Šta je s Ukrajinom? Ukrajina je funkcionalna država?”, upitao je predsednik Hrvatske.

“Meni je drago da je Ukrajina dobila status kandidata. Međutim, BiH je i pre ruskog upada u Ukrajinu za Ukrajinu bila Švajcarska”, dodao je Milanović.

Kancelarija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) Kristijana Šmita uputila je diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog Milanovićevih izjava da je Šmit nelegalni predstavnik.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti