PočetnaDruštvoOskrnavljeni ikonostas i dvadeset ikona u crkvi u Vranju

Oskrnavljeni ikonostas i dvadeset ikona u crkvi u Vranju

Nepoznata lica oštetila su ikonostas i dvadesetak ikona u crkvi Svete Trojice u Vranju, potvrđeno je za portal N1 u Eparhiji vranjskoj.

Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja. Kako su za portal N1 rekli u Eparhiji, ikonostas je pod zaštitom države i Tužilaštvo je započelo istragu.

Kako je saopštila Eparhija vranjska, izvršen je uviđaj, sačinjen zapisnik i dokumentovano je skrnavljenje ikona fotografijama.

Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska), navodi se na sajtu eparhije.

Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu.

Tužilaštvo je naložilo da se pregledaju snimci kamera u crkvi i da se razgovara sa očevicima.

Krivično delo se kvalifikuje kao uništenje i oštećenje tuđe stvari, a pošto se radi o verskom objektu, tužilaštvo preduzima gonjenje po službenoj dužnosti, navodi RTS.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti