PočetnaDruštvoNiko neće da studira srpski: Duplo više slobodnih mesta nego kandidata

Niko neće da studira srpski: Duplo više slobodnih mesta nego kandidata

Đaci osmog razreda danas su na maloj maturi polagali srpski jezik. Po svemu sudeći, nije daleko taj dan kad srpske đake neće imati ko da ih uči maternjem jeziku i pregleda njihove zadatke. Naime, iz godine u godinu, opada interesovanje za studije srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu.

Duplo je više slobodnih mesta nego budućih brucoša koji žele da studiraju srpski jezik.

Naime, na beogradskom Filološkom fakultetu grupa 01 – srpski jezik i književnost, prima ukupno 100 studenata, a prijavilo se njih 47.

Za budžetske studente ima čak 85 slobodnih mesta, tako da će svi koji su se prijavili moći da se školuju o trošku države. Preostaje još 15 mesta za samofinansirajuće studente.

Ovaj trend, na veliku žalost, nije novost i traje godinama. Dekanka Filološkog fakulteta Iva Draškić uizjavi za novu kaže da je situacija ove godine čak i nešto bolja nego prošle.

Prošle godine su do indeksa mogli da stignu i oni koji na nekom od testova nisu osvojili ni jedan jedini bod.

“Za nas ovo nije iznenađenje. Da bi se situacija popravila potrebna je pomoć države i bolji uslovi rada, veće plate za nastavnike”, kaže dekanka Filološkog fakulteta.

Dok interesovanje za studije srpskog jezika umire i postoji opasnost da u školama više nema ko da ga predaje, popularnost kineskog i skandinavskih jezika je u punoj brzini.

“Mladi su shvatili od čega može da se živi”, konstatuje naša sagovornica.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti