PočetnaBiznisPosao za 6.000 evra, a nedostaje radnika: Čak 4.500 slobodnih radnih...

Posao za 6.000 evra, a nedostaje radnika: Čak 4.500 slobodnih radnih mesta

Evo u čemu je problem, i zašto ovoliko fali ovih radnika.

Kada bismo vam rekli da u Austriji nude posao za platu od 6.000 evra, ali da nema zainteresovanih, verovatno ne biste pomislili da se radi o kuvaru?

Ali, upravo to zanimanje je u pitanju.

Tamo trenutno postoji velika potreba za kadrovima u domaćim skijalištima, posebno nakon karantina, a ski pas, navodno, mogu kupiti samo oni koji su preležali koronu ili su vakcinisani; testovi se ne priznaju, prenosi rtl.hr.

S druge strane, sve je veća tenzija na tržištu rada, usled manjka radne snage, a pritisak oseća i Austrija. Naime, prema pisanju portala heute.at, Piter Majer pokušava da posreduje sa svojom agencijom, a kompanije iz gradova Išgl, Zelden i Kicbil, ove sezone nude 4.500 do 6.000 evra za dobrog kuvara koji tečno govori nemački jezik.

Ponovno zatvaranje u zemlji izazvalo je talas otkazivanja u hotelskoj industriji i samim tim “ledeni početak” skijaške sezone. Sa otvaranjima, međutim, zimska sezona bi trebalo da se ponovo pokrene.

Za razliku od prošle godine, restorani će raditi, ali poznate Aprés-Ski-Partys žurke nisu dozvoljene. Međutim, to ne odvraća turiste od planiranja odmora i skijanja. Ipak, dok se rezervacije polako povećavaju, broj zaposlenih u skijalištima nastavlja da opada.

4.500 slobodnih radnih mesta
Generalni direktor sektora za turizam i rekreaciju u Tirolskoj privrednoj komori, Tomas Gajger, zabrinut je zbog sve većeg nedostatka osoblja. Kaže da je “izazov za kompanije dramatičniji nego ikada”. Samo u službi AMS je registrovano skoro 4.500 slobodnih radnih mesta, a u stvarnosti, potreba za zaposlenima je znatno veća, navodi se.

– Prijave trenutno nisu ni iz Nemačke ni iz inostranstva. Mnogi stalni zaposleni su takođe napustili industriju zbog nedostatka sigurnosti planiranja. Stalno otvaranje i zatvaranje je “otrov” za industriju – rekao je.

100 evraFoto: Profimedia/ilustracija
Zbog karantina, trenutnih mera pri ulasku u zemlju i čestog nedostatka planiranja bezbednosti za kompanije i goste, regrutovanje zaposlenih je izuzetno teško, smatra Gajger.

6.000 evra za dobrog kuvara
Piter Majer (30) može potvrditi da trenutno vlada ogroman nedostatak zaposlenih u turizmu u zimskoj sezoni. On dogovara kadrove sa svojom agencijom, ali je situacija “očajna”.

U proseku, 2.000 evra neto je zarada za ovaj tip posla. Ipak, kako kaže, “zna da možete kući sa 4.500 evra neto”. Zbog toga što nema pomenutih žurki, očekuje se manje napojnica, što je verovatno razlog za manjak prijava za ovaj posao.

Portal heute.at dalje navodi da su neke konobarice u periodu pre pandemije dobijale napojnice između 3.000 i 4.000 evra u jednom danu. Ipak, sada i sve manje stručnjaka iz Nemačke želi da dođe u Tirol.

Pratite nas

Najčitanije u zadnjih 7 dana

Ko je sve pomahnito?

Najnovije vesti

Saveti za ishranu posle preležanog covid 19

Od danas zvanično kupanje na Adi

Guverner Luganska: Ruska vojska se ne zna boriti

Komentari

Slične vesti